Onyx Natuursteen

Onyx Natuursteen

Natuursteen is de verzamelnaam voor soorten gesteenten die in de natuur aangetroffen kunnen worden. Tegenwoordig heeft natuursteen allerlei functies in ons dagelijks leven. Er bestaan vele soorten natuursteen die met verschillende doeleinden gebruikt worden. Na eventuele bewerking is het steen geschikt als bestrating, bouwmateriaal, of als decoratief element in een interieur.

Onyx is een mineraal en een variëteit van kwarts. Specifieker is onyx een variant van Chalcedoon en verwant aan agaat. Onyxen zijn tweekleurig, waarbij de kleuren als lagen of banden met elkaar verweven zijn. De basisnaam onyx wordt normaal gesproken gebruikt om een mineraal aan te duiden met witte en zwarte lagen, maar er zijn verschillende soorten varianten. Een voorbeeld hiervan is de sardonyx, welke een witte en roodbruine kleur heeft. Onyx is doorschijnend met een matte tot zijdeglans.

Onyx wordt gewonnen in Argentinië, Brazilië, Madagaskar, Mexico Uruguay, de Verenigde Staten en Pakistan.


Offerte aanvragen

Toepassing van Onyx

Onyx heeft een verscheidenheid aan toepassingen, bijvoorbeeld:

  • In ringen
  • In pendanten
  • Kralen
  • Zegelstenen
  • Camees
  • Om andere stenen mee te splijten

Ook is de zwarte onyx is met name populair in sieraden die gedragen kunnen worden bij rouwaangelegenheden, vanwege het gesatureerde contrast van wit en zwart in de steen.

Kunstonyx

Tegenwoordig zijn onyxen zo gewild dat de natuurlijke aanvoer niet langer aan de vraag kan voldoen. Om deze reden worden kunstonyxen ontwikkeld. De meest bekende kunstonyx wordt vervaardigd door het verven van agaten of het onderdompelen van chalcedonen in een zuurbad. Dit zijn stenen die verwant zijn aan de natuurlijke onyx. Soms wordt glanzende obsidiaan ook als basismateriaal gebruikt, welke vervolgens ruw gepolijst wordt. Dit resulteert in een matte zwarte kleur.

Het onderscheiden van een natuurlijke en een kunstmatige onyx is erg gecompliceerd. De onyx is pas ‘echt’ als de witte banden helemaal door het materiaal geweven zitten. Om dit vast te stellen is een uitgebreid mineralogisch onderzoek meestal vereist.


Offerte aanvragen

Onyx in de geschiedenis

In de oudheid werd onyx ook al regelmatig gebruikt als siersteen of als edelsteen. Ook verschillende verwante stenen zoals carneool (een andere chalcedoonvariëteit) zijn regelmatig teruggevonden in sieraden, bijvoorbeeld in de laat romeinse tijd. Daarnaast wordt er ook in de bijbel naar onyx verwezen.

Daarnaast is het voor velen bekend dat onyx een lange geschiedenis heeft van esoterisch gebruik.
In de middeleeuwen werd de onyx gezien als een ‘onheilssteen’ en een symbool voor rouw en ellende. Echter is ook vaak omschreven dat onyx als helende steen bekend stond, met een positieve uitwerking op het haar, de huid en de nagels. Het Griekse woord ‘onux’, waar de naam voor onyx vermoedelijk van is afgeleid, betekende eerder al ‘klauw, vingernagel’.

In het oude Egypte werd de zwarte onyx geassocieerd met Ra, de zonnegod.
In het oude China werd geloofd dat je angstige dromen en nachtmerries zou krijgen op een plaats waar onyx gevonden kon worden. Ook zou onyx ruzies bevorderen. Hierom was de steen in het oude China, net als in de middeleeuwen bekend als een ‘onheilssteen’ of ‘steen der droefheid’.

Volgens alternatieve geneeswijzen en sommige spirituele stromingen zou de onyx kunnen ondersteunen in standvastigheid, verantwoordelijkheid en analytisch denken. Ook zou de onyx kunnen helpen bij spirituele groei en het aanspreken van bepaalde chakra’s.

Onyx bij Boers natuursteen

Zoals u heeft kunnen lezen is Onyx een bijzonder materiaal met vele verschillende toepassingen.
Ook voor materialen zoals Onyx kunt u terecht bij Boers Natuursteen.

U kunt voor meer informatie en eventuele vragen contact opnemen via info@boersnatuursteen.nl

Meer weten?

De allerbeste kwaliteit natuursteen vindt u bij Boers!

Maak een afsrpaak